Tuesday, May 6, 2008

Reformasi Malaysia satu Tinjauan

Tatkala ku berjalan di sebuah “shopping complex” yang terkenal di Ipoh ku merenung keadaan remaja pada hari ini. Berpelesaran tanpa segan silu dengan "trend"pakaian yang terbaru mengikut budaya barat. Cara dan budaya yang dipaparkan oleh remaja hari ini jelas tidak menggambarkan budaya Melayu Islam.Terpikir sejenak kenapa perkara ini berlaku sedangkan di barat ramai yang berpusu-pusu untuk memasuki serta mendalami agama Islam. Kerisauan dan ketakutan jelas menyelubungi diri takut-takut dalam tempoh 10 tahun lagi tiada kepemimpinan muda akan lahir di negara ini.
Kita lupakan sejenak akan kisah atau gelagat anak-anak muda di pasar raya….ketika ku berjalan-jalan di pasar raya ku teringat akan satu kedai yang menjual buku-buku terpakai dengan harga berpatutan. Di situ ku melihat sebuah buku yang menarik perhatianku iaitu buku yang bertajuk Layakkah Anwar ketuai reformasi? yang di karang oleh Ahmad Lutfi Othman Di kedai buku itu juga ada terdapat buku yang berjudul Maksud bangsa Melayu yang di tulis olah Muhammad Muhd Taib. Tiba-tiba aku berasa keliru yang mana satu buku yang patut aku beli, akhirnya jiwaku lebih tertarik untuk membeli buku karangan Ahmad Lutfi Othman.
Buku ini berkisar tentang kegawatan ekonomi dan reformasi yang berlaku di Indonesia. Kegawatan yang bermula seawal 1997 telah banyak meragut kekayaan negara-negara di Asia. Paling teruk terjejas ialah negara Korea Selatan dan Indonesia. Ini sekaligus memaksa mereka meminjam dari bank dunia atau lebih dikenali sebagai “IMF”. Malaysia juga antara negara yang terjejas akibat dari kegawatan ekonomi ini.Hampir separuh dari jumlah matawang ringgit jatuh dan beberapa syarikat gergasi terpaksa gulung tikar akibat tidak dapat menanggung hutang yang berlipat kali ganda serta banyak syarikat kecil yang muflis dek kerana kegawatan ekonomi ini. Apabila negara ini dilanda krisis ekonomi Perdana Menteri Dato Seri Dr. Mahathir Mohammad masih lagi mempertahankan bahawa ringgit masih kukuh lagi. Di dalam buku ini Dr. Mahathir menafikan sekeras-kerasnya keretakan yang berlaku antara beliau dan timbalannya. Salah seorang tokoh yang di temuramah telah menggambarkan Anwar lebih ganas dari Dr. Mahathir. Alasan untuk tokoh ini berkata begitu adalah kerana kalau diikutkan Anwar dan Dr. Mahathir adalah sama saja, jika dikatakan Dr. Mahathir mengamalkkan nepotisme, kronisme Anwar Ibrahim juga mengamalkan begitu. Dikhabarkan juga apabila Anwar Ibrahim menjadi Presiden di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, pelajar-pelajar masih dikongkong dan diikat dengan Akta Auku.
Di dalam buku ini juga terdapat catitan konspirasi kaedah mendapatkan tempat menjawat jawatan penting dalam UMNO dan persaingan antara Ku Li dan Dr M serta kejatuhan Musa Hitam serta berundurnya Tun Ghafar Baba dari jawatan timbalan presiden UMNO bagi memberi laluan kepada ketua team Wawasan iaitu Dato Seri Anwar Ibrahim. Pengarang juga menyatakan bahawa lebih baik Pak Lah atau Muhyiddin Yassin menjadi Perdana Menteri.
Selepas 11 tahun kisah penangkapan Anwar Ibrahim dan kegawatan ekonomi apa yang berlaku di Malaysia adalah di luar jangkaan para penganalisis politik di Malaysia, keadaan tidak seperti yang diharapkan, betul keadaan ekonomi Malaysia semakin pulih tetapi hubungan antara kaum ibarat bom jangka apabila di hidupkan maka bila-bila masa boleh meletup…..
Senario politik negara kini sudah berubah di mana 5 negeri telah berjaya ditawan oleh pakatan rakyat. Jadi mungkin sesuatu yang akan mengejutkan bakal berlaku dalam masa terdekat ini. Mudah-mudahan perkara yang bakal berlaku di masa hadapan akan bertambah baik …….

No comments: